Annonce

Annonce

Nærbillede af klove

Mindst ét årligt kloveftersyn skal foretages af en dyrlæge eller klovbeskærer, der ikke er ansvarlig for eller arbejder på bedriften. Foto: Sofie Skovsgaard

Fødevarestyrelsen sætter fokus på klovsundhed

Fra september til november vil Fødevarestyrelsen kontrollere klovsundheden i malkekvægsbesætninger. Styrelsen sætter fokus på forebyggelse og behandling.

En række tilfældigt udvalgte mælkeproducenter kan fra september til november forvente at få besøg af Fødevarestyrelsens kontrollører, der vil se nærmere på besætningens klovsundhed. Det er en opfølgning på en tilsvarende kampagne i 2014, der viste problemer i 28 pct. af de kontrollerede besætninger. 

Det skriver landbrugsinfo.dk.

God klovsundhed er helt afgørende for at have god dyrevelfærd i en kvægbesætning, da mange klovlidelser er forbundet med betydelige smerter hos koen. Derfor fokuserer kontrolkampagnen på både forebyggelse og behandling af klovlidelser samt på håndteringen heraf. Det indebærer bl.a. også kontrol af medicinregistreringer i forbindelse med behandlinger.

På landbrugsinfo.dk lyder anbefalingen, at man forud for kampagnen bør gennemgå klovsundheden i besætningen, gerne sammen med en dyrlæge. Eksempelvis kan man gennemgå procedurer for at opdage og behandle akutte tilfælde af klovlidelser samt procedurer for anvendelse af sygeboks til halte køer.

Derudover vil det være godt, hvis man har en opdateret handlingsplan for ens håndtering af klovsundheden i besætningen.

Fødevarestyrelsen vil i kampagnen især have fokus på:

  • Forekomst og omfang af klov- og lemmelidelser.
  • Håndtering, behandling og medicinregistrering af køer med klovlidelser.
  • Om der er behandlingsfacilitet, så der kan løftes bagben på køerne.
  • Om der foretages to årlige kloveftersyn
    (husk, at mindst ét årligt kloveftersyn skal foretages af en dyrlæge eller klovbeskærer, der ikke er ansvarlig for eller arbejder på bedriften).

Kilde: landbrugsinfo.dk/retsinformation.dk

Flere artikler fra samme sektion

Mangel på økologisk udsæd

Der er mangel på økologisk udsæd dette forår, og for flere arter er der udsolgt af økologisk såkorn. Det gælder bla. havre og vårbyg. På den baggrund har Landbrugsstyrelsen ændret klassifikationen for flere arter til ”Til bekræftelse” i OrganicXseeds (OXS).

22-03-2024 3 minutter

Ny metode til grødeskæring kan være til gavn for både miljø og landmænd

Gennem et stort forskningsprojekt lavet på 65 strækninger i fynske vandløb i samarbejde med 130 lodsejere, er det fundet en ny grødeskæringsmetode, der både er til gavn for miljøet og lodsejernes afvandingsinteresser.

21-03-2024 3 minutter

Sådan lagrer du kulstof og skaber en mere frugtbar jord

FAGLIGT TALT: Jorder, hvor man arbejder med at lagre kulstof, kommer ind i en positiv spiral, som gradvist gør dem mere robuste over for klimapåvirkninger og i stand til at afbøde virkningerne af ekstrem nedbør og tørke på planter.

14-03-2024 4 minutter Fagligt talt,   Jordfrugtbarhed,   ØkologiRådgivning Danmark